Hästens form och moderna hästar

ridning Feb 03, 2024

Det går heta debatter på sociala medier om hästens form, det har nog ingen som inte lever under en sten missat. Jag tänkte inte gå in specifikt på de senaste debatterna här utan mer lite av de bekymmer man kan se med de framavlade gångartstalangerna. De är ofta mycket rörliga, inte ovanligt att dom t.o.m. är överrörliga och har assor av nerv. Det kräver ännu mer noggrannhet i uppbygnaden av en sån häst. Halvsblodshästen ser inte alls ut som den gjorde för 30 år sedan, de har blivit otroligt rörliga och atletiska. Det tar längre tid att bygga upp en superrörlig häst och det krockar ofta med att den så talangfulla hästen som har så lätt för sig. Just att den har så lätt för sig och är så rörlig blir en knepig kombination då den har ett ÄNNU större behov av att bygga muskler, få återhämtning, ett mycket avvägt träningsupplägg, att som ryttare inte lockas att göra mer än fysiken är stark nog för, för den talangfulla hästen.

Jag ser många rida unga talangfulla hästar i en för ihopdragen form långt innan den är stark nog för det. Jag ser också att det många gånger får tråkiga konsekvenser som hältor, ryggont osv. Jag har aldrig träffat en ryttare som inte vill sin häst det bästa och jag tror inte någon alls faktiskt rider med ambitionen att stå med en skadad häst. Jag ser  också att lite av det gamla hederliga, kanske smått tråkiga enformiga arbetet med att bygga upp en häst försvinner.  Jag ser också att instruktörer som ger snabba resultat blir populära, klart att det är kul när man känner snabba framgångar. Tyvärr blir det lite som jojo bantning, man går ner SNABBT för att sen gå upp och lite till om du förstår vad jag menar?

Så har vi nåt facit? Jag har inget facit men jag tror och tycker saker, som att jag är övertygad om att skynda långsamt är vägen att gå för en hållbar häst. Ta hjälp av en instruktör som är nördigt noggrann med grunderna, var lyhörd för hur hästen mår efter gårdagens pass. Om hästen känns fantastisk på tisdagen och som en bedrövelse på onsdagen så behöver den återhämtning. Den behöver INTE ridas igenom. Tänk dig själv att du kört ett stenhårt gympass på tisdagen, det är väldigt osannolikt att du presterar lika på onsdagen. I värsta fall har du till och med svårt att sätta dig på en stol på onsdagen haha. Då kan du behöva en promenad, lite lätt stretch, vila och omtanke och det samma gäller din älskade häst.

Det var lite snabba tankar från mig:-)

Hörs snart

Cindy