3 stegs checklista för friska leder på din häst

ridning Feb 19, 2024
Hästens leder

 

Hej!

Som osteopat för hästar har jag sett det mesta i hästväg. Jag tror jag har undersökt leder på alla raser utom Shire häst och oj vad olika lederna är på olika raser! Men det får vara en annan diskussion. Hur som, oavsett om du siktar mot guldmedaljer eller bara njuter av att rida ut, är det en sak som aldrig får hoppas över - din hästs ledhälsa.

Förklaring: Hästens leder är avgörande.

Precis som dina egna leder, är din hästs leder avgörande för rörelse, styrka och övergripande välbefinnande. Att ha starka, smidiga leder gör inte bara din häst mer bekväm under ridningen, det minskar också risken för skador och långvariga problem.

Varför det är viktigt att hålla koll på lederna:

  1. Smidighet är nyckeln: Mjuka, smidiga leder ger din häst en bättre rörelsefrihet, vilket ökar prestandan och komforten.

  2. Förebygga är bättre än att bota: Att investera tid och resurser i din hästs ledhälsa kan förhindra dyra veterinärbesök och längre vila på grund av skador.

  3. Det är inte bara tävling: Även om din häst inte tävlar är god ledhälsa avgörande för dess dagliga välmående och livskvalitet.

Hur du kan stödja din hästs ledhälsa:

  1. Regelbunden motion och träning: Låt din häst röra sig regelbundet för att hålla lederna smidiga och starka. Bygg upp lederna över tid, varierade underlag och lagom mycket överbelastning kombinerat med återhämtning. Här är det viktigt att bygga ett trappsteg i taget. Öka belastningen en aning för att ligga kvar ett tag på samma nivå, innan kravet på nytt ökas. Lägg också in nån viloperiod då och då så eventuella små inflammationer får chansen att läka ut. Tänk långsiktigt och fokusera inte för hårt på det enskilda passet. Här har du som ryttare en mycket viktig uppgift att läsa av din häst. Känn igenom benen varje dag och reflektera över hur gårdagens pass såg ut. Är den lite varm i sina ben och du vet att den gick ett hårt pass dagen innan så kan det vara en indikation på att den är belastad i sina leder. Tar du det lugnt då och ger återhämtning tills den är sval och fin i benen igen så är hästen snart redo för jobb igen. 

  2. Balanserad foderstat: Se till att din häst får rätt näring för att stödja ledernas hälsa och funktion. Håll en lagom vikt på din häst. Övervikt belastar lederna i onödan precis som på oss människor och kan leda till artros. Med hjälp av en balanserad foderstat så blir det lättare för hästen att bygga muskler och de är också en viktig faktor för bra ledhälsa. Skaderisken minskar när hästen har gott om muskler.

  3. Professionell check: Regelbundna vetcheckar hjälper dig att bedöma hur din häst mår. Försök att hitta en veterinär du känner förtroende för och håll dig till den. Veterinären får chansen att lära känna dig och din häst och det blir lättare att hitta avvikelser. Regelbundna undersökningar och behandlingar av en kvalificerad Osteopat, Kiropraktor eller Naprapat kan upptäcka och behandla eventuella muskeloskeletala problem, främst i förebyggande syfte men också i rehabsyfte. Det är ypperligt för sporthästar men även för hästar på hobbynivå. Inte att förglömma, en välutbildad duktig hovslagare!

Sammanfattning:

1. Skynda långsamt och känn igenom din häst dagligen

2. Lagom hull och fyllda näringsdepåer.

3. Regelbundna checkar av Veterinär, kvalificerad Osteopat, hovslagare.

Tveka inte att kontakta mig för råd och vägledning eller behandling! 

Hörs snart

Cindy